Concurrentie van de MiniDisc

De MiniDisc was een formidabele vervanger voor het oude cassettebandje, maar er waren meer spelers op de markt en de MiniDisc moest het opnemen tegen verschillende andere formaten:

-          De CD

De CD is uiteindelijk de belangrijkste concurrent van de MiniDisc gebleken. De CD werd in de jaren ’90 erg populair en het medium heeft de strijd met de MiniDisc gewonnen. Dit komt voornamelijk omdat CD’s al vrij snel goedkoper waren dan MiniDiscs en daarnaast was audiomateriaal op CD’s in veel gevallen eenvoudiger te kopiëren.

-          De DCC

DCC werd in 1992 geïntroduceerd door Philips en Matsushita en het was, net als de MiniDisc, een digitale vervanger van analoge cassettebandjes. Het systeem sloeg echter nooit echt aan en hoewel het werd gepromoot in zowel Amerika, Europa en Japan wisten de verkopen niet aan de verwachtingen te voldoen. Volgens verschillende analyses van Philips zou het formaat vooral te duur zijn geweest.

-          De mp3-speler

De mp3-speler was net als de CD een zeer sterke opponent voor de MiniDisc. Het medium kwam echter ook een stuk later op de markt en het was vooral in de latere jaren een grote concurrent. Met behulp van mp3-spelers konden enorm veel liedjes worden meegenomen en het apparaatje was bovendien een stuk kleiner dan de gemiddelde MiniDisc-speler. Hoewel de kwaliteit van de MiniDisc in de beginjaren hoger was dan de kwaliteit van mp3’s, kozen mensen massaal voor de mp3-speler. Waarschijnlijk vooral door het gemak en het formaat van de spelers.