Nieuws 10/02/2014 om 17:02

Van MiniDisc naar smartphone: het is niet moeilijk

minidisc-smartphoneJahoor, we kennen het. Na jaren van trouwe dienst begint je gekoesterde MiniDisc speler de geest te geven. Maar je zit natuurlijk met je liefdevol opgebouwde muziekcollectie op MiniDisc. Wat Sony betreft is het einde oefening, en hoewel daar goede redenen voor zijn, is hetgrote probleem daarmee niet opgelost. Dus stel, je wilt net als de rest van de wereld de stap maken naar een mooie smartphone als drager voor je geliefde collectie. Hoe pak je dat dan het beste aan?

Simpel gezegd zul je de muziek op je MiniDiscs moeten omzetten naar MP3 bestanden die je dan weer naar je smartphone kunt kopiëren. Tenzij je gezegend bent met een MD speler met USB aansluiting (dan is het een fluitje van een cent om de bestanden naar PC te kopiëren en daar om te zetten naar MP3 bestanden), kan dit een tijdrovend klusje zijn.

minidisc-opnemenAls je een gewone PC hebt zonder specifieke digitale audioaansluiting zal het overzetten een analoge bezigheid zijn. Koppel je MD speler middels audiokabel aan de audioingang van je PC of laptop, en neem stuk voor stuk al je muziek op op de PC. Dit kan prima met een gratis programma als Audacity. Voor deze opname kies je het beste een hoge kwaliteit .wav formaat. Op zich werkt dit prima, alleen de overdracht is uiteindelijk analoog, met alle gevolgen van dien.

Beter is het, als je PC een digitale audio ingang heeft zoals beschikbaar op de meeste betere geluidskaarten. Je doet dan in feite hetzelfde (opnieuw opnemen van je muziek op je PC), maar dan via een digitale en dus ruisvrije verbinding.

pc-geluidskaart-digitaalHeb je eenmaal je muziek opgenomen op je PC, iets dat je zoals gezegd het beste op de hoogst mogelijke kwaliteit doet (24 bit, 48 KHz .wav is een mooi uitgangspunt), dan kan het converteren naar MP3 bestand beginnen. Kies hier met een gerust hart voor een hoge kwaliteit MP3, bijvoorbeeld 320 kbps, omdat de gemiddelde smartphone tegenwoordig genoeg ruimte biedt om flink wat muziek op te slaan.

Op zich kan een programma als Audacity prima naar MP3 formaat converteren, al zul je daar dan wel wat aanvullende stappen voor moeten nemen om de benodigde ‘LAME encoder’ te installeren. Hoe dit gaat lees je bij Audacity zelf.

Zoek je een uitgebreider omschrijving van het hele proces? Check dan deze handleiding die de afzonderlijke stappen uitgebreider beschrijft.

Oké, je hebt je hele MD collectie opgenomen op je PC en vervolgens geconverteerd naar MP3 bestand. Nu rest nog de stap om je gloednieuwe MP3 collectie op je smartphone te zetten. Als je nog geen smartphone hebt, is het goed om te weten dat dit niet op alle toestellen even eenvoudig is. Als je een iPhone wilt gaan aanschaffen zul je aan de slag moeten met iTunes om zo je MP3 collectie te importeren. Tevens zul je als echte audiofiel ontdekken dat de iPhone niet overweg kan met ruwe .wav bestanden. Deze moet je eerst converteren. Een heel gedoe dus.

audacityDaarom geven veel mensen de voorkeur aan smartphones met het Android besturingssysteem. Als je dan ook nog een toestel op de kop kunt tikken met een goede digitaal-naar-analoog converter, zoals sommige varianten van Samsung’s Galaxy topmodellen zoals de S3 en mogelijk ook de aankomende S5, die over een Wolfson audiochip beschikken, dan zit je als muziekliefhebber helemaal goed.

winamp-android-smartphoneEen Android smartphone die je via een USB kabel met je PC verbindt gedraagt zich als USB stick. Je kunt na het aankoppelen dus gewoon de opslagruimte van het toestel in een map openen en daar je MP3 collectie naar kopiëren. Tevens kunnen de meeste betere Android smartphones zonder problemen omgaan met een breed arsenaal aan muziekformaten, waaronder hoge kwaliteit .wav bestanden.

Na het kopiëren vindt de smartphone de bestanden als het goed is vanzelf, en kun je zelf luisteren via de standaard aanwezige MP3 speler applicatie. Uiteraard kun je zelf ook nog een eigen favoriete MP3 speler installeren, waarbij de WinAMP app voor Android een echte aanrader is. Helaas wordt WinAMP niet meer verderontwikkeld maar de laatste versie van de applicatie is nog goed te vinden met wat zoekwerk. Wil je jezelf ook deze moeite besparen, dan zijn er nog legio andere, goede MP3 apps te vinden in de Google Play Store.

Je merkt het: wie een uitgebreide MiniDisc collectie heeft zal wel even zoet zijn met het overzetten van de geliefde muziek naar een (hopelijk in de toekomst net zo) geliefde smartphone. Maar neem maar van ons aan dat het dubbel en dwars de moeite waard is. Je moet een keer die drempel over, maar daarna kun je er ook tegenaan de komende jaren! Succes!

Reacties zijn gesloten